petak, 6. studenoga 2020.

Podsjetnik na ne tako davna vremena

 Podsjetnik na ne tako davna vremena........

Zašto uvijek pišem ove članke u ovo doba godine? Pišem za generacije koje se nisu rodile u to doba ili su još pišale po prašini. Neka znaju o ovome jer to sigurno neće učiti u školi. Neka znaju kako je to bilo u teška ratna vremena, kad se nije znalo gdje ćeš sutra biti.......... kada se stvarala Hrvatska.
Na današnji dan 07.11.1991., odnosno prije 29 godina, osvanuo je vedar i sunčan dan i avioni neprijateljske jugoslavenske armije su počeli prelijetati od samog jutra. Tih dana više smo voljeli maglovit i oblačan dan jer onda nije bilo toliko preleta tih prokletih aviona. Oko 14 sati zrakoplov neprijateljske jugoslavenske armije raketirao je Nizu, te okolna mjesta Markovac, Breznicu, Košku i Bizovac. U centru Bizovca prilikom raketiranja bilo je i poginulih većinom civila, a na sreću u Nizi osim materijalne štete nitko nije stradao. Najveća šteta učinjena je na kućama obitelji Jurišić i Reljac u crkvenom sokaku. Cilj neprijatelja je bio uništili prometnu komunikaciju (prugu i cestu) koja je služila logistiki Hrvatske Vojske u obrani grada Osijeka i drugih naselja u istočnoj Slavoniji , te uništiti moral i inat svih stanovnika iza linije fronte bez obzira na žrtve i razinu razaranja.
Također ovih dana navršava se i 29 godina od pogibije Nikole Petranovića- Šilje, hrvatskog branitelja i igrača našeg kluba i mještanina našeg sela.
DA SE NIKAD NE ZABORAVI....
Više o povijesti Nize koju sam napisao na Wikipediji link.....http://hr.wikipedia.org/wiki/Niza, te u knjizi i fotomonografiji "100 godina sela Nize" od skupine autora (Ana Jug, Stephanie Jug, Ivica Bardy, Elvis Markovčić, Sanja Mauhar i Ivan Stojaković) u izdanju nakladnika Grafika Osijek iz 2010. ISBN 978-953-244-070-6 ...... by ifo😀

Nema komentara:

Objavi komentar

Baci komentar na napisano

Obrazac za kontakt

Naziv

e-pošta *

Poruka *